2017. szeptember 3., vasárnap

Dan Wells: Ruins - Romok


     A gyengébb második rész eléggé elvette a kedvem az utolsó kötettől, de örülök, hogy nem tettem sokáig félre a könyvet, mert a hatvanadik oldal környékén olyan meglepetést kaptam, amire nyugodtan mondhatom: ez már valami.  Ettől kezdve pedig felpörögtek az események.

Kiadó: Fumax
Sorozat: Részlegesek #3
Műfaj: disztópia, posztapokaliptikus
Oldalszám: 438
Eredeti cím: Ruins
Kötés: puhatáblás
Fordító: Bayer Antal
Megjelenés: 2014
ISBN: 9789639861763

     A ​legjobb döntést a legnehezebb meghozni.

Ahogy a Részlegesek végső lejárati ideje vészesen közeledik, a túlélők sorsát eldöntő háború immár elkerülhetetlennek látszik. Mindkét fél elszánta magát a végső pusztításra, abban a biztos tudatban, hogy birtokában van a fegyver, amellyel megsemmisítheti a másikat.
Samm és Kira Walker a két háborúban álló fél között ragadt, egymástól ezer mérföldnyi távolságra. Samm a kontinens túlsó végén az amerikai közép-nyugat hatalmas mérgező pusztaságain túl, Kira pedig dr. Morgan markában, akinek eltökélt szándéka megmenteni a még megmaradt Részlegeseket, akár Kira élete árán is. Ekkor egy rejtélyes lény bukkan fel, sem ember, sem Részleges, és komoran figyelmezteti a harcoló feleket egy újabb apokalipszisre.
Kirának egyetlen esélye van, hogy megmentse mindkét fajt és velük együtt a világot. De lehet, hogy ez az életébe kerül…


A Részlegesek sorozat befejező része epikus izgalmakat ígér, amelyben a bolygó utolsó megmaradt értelmes lényei összecsapnak egymással, hogy meghatározzák a jövőt.


"Azt várja, hogy valami diadalmas kulturális házasság jön létre a két faj között? Mert ilyesmi még sosem történt meg, és nem is fog. A hatalommal rendelkező csoport mindig elnyomta a másikat. Előbb az emberek azzal, hogy eleve létrehozták a Részlegeseket, és arra kényszerítették őket, hogy harcoljanak értük, meghaljanak értük, aztán pedig másodosztályú, alárendelt életet éljenek. Aztán jött a Részleges Háború."

     Meglepetés meglepetést követett, örömmel üdvözöltem kíváncsi olvasó énem, ami az első résznél jelent meg.

Részlegesek és emberek, emberek és részlegesek harcoltak, összefogtak - mikor hol és hogyan - ebben a végső kötetben, ami igazán izgalmas volt, és félelmetesen reális, mert az író ráhúzza a mai emberi konfliktusokat a regényre.

Ez a sorozat sok szereplővel operál. Eddig csak a legfőbbekkel foglalkoztam, de ez a rész hangsúlyosabbá tette mindnyájukat.
"Attól a csajtól az ágyam alatti szörnyeknek is rémálmaik vannak."
Közülük leginkább mégis a cinikus Heront ragadnám ki, a részleges katonát, aki sokáig kedvencem volt, de bánatomra a végén semleges karakterré vált.

A történet négy szálon fut:
- Kira és magányos akciója a válaszkeresésben.
- a lány fogadott testvéreivel foglalkozó fejezetek, amik eléggé megbonyolították a történetet.
- Samm a becsületes katona, aki azon fáradozik, hogy a  Részlegeseket és az embereket is megmentse.
- Marcus, Kira barátja, aki a saját "akciócsoportjával" van elfoglalva.

Apropó, Marcus. Ő a legunalmasabb szereplő. Az ő karakterét Wells csipetnyi humorral próbálta érdekesebbé tenni. Számomra sikertelenül. Talán két-három alkalom volt, amikor nem idegesített fel a srác. A többi kétszáz felbukkanásnál viszont nagyon.

A könyv utolsó száz oldala, kilátástalan helyzetek sorozata. Pechemre az elcsépelt szerelmi háromszög végül csak felütötte fejét. Látszott, hogy az író ezzel a sok elvarrásra szoruló szállal nem igazán tudta mit kezdjen, így az utolsó fejezetet hipp-hopp összedobta. Sajnálatos módon nem jól. Azóta is mérges vagyok rá emiatt!!!


Összesítés: kidolgozott első rész, lapos második kötet, majd a mentőövként szolgáló harmadik könyv, ami izgalmasan indult, de a közepétől érezhetően elfogyott a lendület, talán az író is elfáradt és már nem tudott mit kitalálni, hogy a trilógia ütős véggel záruljon. Az utolsó fejezet végeztével leforrázva éreztem magam, mert nem egy ilyen hányaveti, összecsapott lezáró résszel akartam elbúcsúzni a történettől. Mintha még hiányzott volna pár tucat oldal, hogy a sztori kerek egész legyen. Így nem tehetek mást, minthogy a Romok működő elemeire gondolok inkább, azokra, amik tetszettek.
Kár ezért a sorozatért, sokkal több is lehetett volna.

7/10

"– Szerinted mi fog történni, ha véget ér a világ? A világ végének nevezzük, de valójában csak nekünk lesz végünk. A világ forog tovább, a bolygó megmarad, az élettel együtt. A folyók nem állnak le, a nap és a hold továbbra is felkel és lenyugszik, az indák továbbra is áttörik a betont, befonják az autókat. Enyhe esők jönnek majd. A világ elfelejti, hogy valaha is léteztünk. Az emberi gondolat – ötmilliárd évnyi evolúció diadalmas csúcsa – gyertyaként alszik ki, mindörökre. Nem azért, mert eljött az idő, nem azért, mert túllépett rajtunk a világ, hanem azért, mert mi, emberek bolondok voltunk. Túlságosan is önzők ahhoz, hogy békében éljünk egymással, túlságosan büszkék, hogy abbahagyjuk a háborúinkat, amikor pedig már régen értelmüket vesztették. A te drága emberi lelkeid, a te Részleges testvéreid, akikről azt hiszed, hogy képesek lehetnek békében élni egymással, ebben a pillanatban tépik cafatokra ezt a szigetet, harcolnak, ölnek és meghalnak, de nem azért, mert nem látnak kiutat, nem azért, mert rendelkeznek egy gyógymóddal vagy egy megoldással bármilyen problémára is, hanem csakis azért, mert ilyenek. Az egyetlen érték, ami megmaradt ezen a bolygón, maga az életük, de az sem ér semmit addig, amíg a másiknak is megvan az élete, így hát megölik egymást. Kétségbeesetten rohannak a végső halál felé. Az lesz a győztes, aki utolsóként talpon marad, a jutalma pedig a végleges és legborzalmasabb magány, amelyet valaha is
látott ez a világ."
" Háborúzni könnyű volt, békét kötni lesz a legnehezebb."

 A könyvet köszönöm a Fumax kiadónak és a Kildarának!
     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...