2017. szeptember 3., vasárnap

Dan Wells: Fragments - Töredékek


     A Részben ember épphogy lecsúszott a top kedvencek dobogójáról, így nagy reményekkel kezdtem neki a folytatásnak, de úgy érzem, ez a rész a várakozásaimat alulmúlta.

Kiadó: Fumax
Sorozat: Részlegesek #2
Műfaj: disztópia, posztapokaliptikus
Oldalszám: 524
Eredeti cím: Fragments
Kötés: puhatáblás
Fordító: Bayer Antal
Megjelenés: 2013
ISBN: 9789639861565

     Kira Walker megtalálta az RM vírus gyógymódját, de az emberek és a Részlegesek túléléséért vívott küzdelem még csak a kezdeténél tart. East Meadow-t elhagyván Kira kétségbeesetten próbálja kideríteni, hogy kicsoda is ő valójában. Nem lehet véletlen egybeesés, hogy az RM gyógymódja maguknak a Részlegeseknek a vérében található – ez nyilván valami nagyobb terv része, amelyben Kirának is szerepet szántak, és amely mindkét fajt megmenthetné. Kirához útja során többen csatlakoznak, köztük Samm, a Részleges is. De vajon megbízhat-e bennük? Ezalatt Long Islanden az emberiség utolsó képviselői felkészülnek a Részlegesek elleni háborúra, és Marcus tudja, az egyetlen reményük, hogy kitartsanak Kira visszatéréséig. Ám a lány útja hosszadalmas a posztapokaliptikus Amerika pusztaságán keresztül, és közben mindkettejük számára fokozatosan kiderül, hogy legnagyobb ellenségük létezéséről eddig nem is tudtak. A lélegzetelállító Részlegesek trilógia második része az emberiség utolsó előtti órájának krónikája. Utazás az ismeretlenbe, amely során fel kell fedeznünk hogyan élhetjük túl – és ami még fontosabb, hogy mi indokolná megmaradásunkat a Földön.

     Az első rész dinamikája a folytatásnál sajnos nem érződött. Mert bár hőseink csöbörből vödörbe estek, a cselekményvezetés mégsem nyújtott kellő izgalmat és adrenalinlöketet, mint amihez Wells a bevezető kötetnél hozzászoktatott.

Kira továbbra is kutat az RM-vírus, a Részlegeseket létrehozó szervezet és a saját múltja után, mindezt alig néhány izgalmasabb jelenettel tarkítva. Útja során hozzácsapódik néhány újabb szereplő, akikkel lehetett valamit kezdeni, de a minicsapat közül Samm, oldalról-oldalra érdektelenebbé vált, az egyik fontos szereplőt pedig mélységes sajnálatomra egy tollvonással elintézte az íróúr. Érdekes, majdnem száz oldalon keresztül szólt a könyv a... a... a semmiről, ugyanarról a megakadt lemezről, majd egy mondatban elintézik egy fontosnak beállított szereplő halálát, amit jó sokáig nem voltam képes felfogni. Az író nagy csavarral akarta felrázni a döcögős cselekményt, de nálam eléggé negatívra sikerült a hatás.


A történet során olyan érzésem volt, mintha Wells írás közben elvesztette volna a fonalat, és a nagy kapkodásban jó néhány helyen megtűzdelte történetét fejfájdító logikai bakival. Szerencsére a harmadik részben a fejéhez kapott, és megpróbálta a második regény hibáit kiküszöbölni némi értelmesnek beállított magyarázattal, amit igyekeztem elfogadni, de akkor is azt mondom, ejnye-bejnye Dan Wells, tessék máskor jobban figyelni a részletekre

Az utolsó száz oldal már tartogatott némi érdekességet - hála az égnek, mert nem szeretném nagyon lehúzni a könyvet.


Összesítés: ha megnézzük a híradókat vagy kezünkbe veszünk egy újságot, láthatjuk, hogy a hírek fele katasztrófákról, bűnözésről szól. Ha nem a természet tör az emberek felett pálcát, akkor saját magukat pusztítják: bosszúból, pénzért vagy hatalomért. Wells tökéletesen rekonstruált egy olyan eshetőséget, amikor az ember a pénzért és a hatalomért tönkretett egy fajt, és vele együtt saját magát.
Ez a trilógia példa a felesleges pusztításra, és a gyötrelmes túlélésre.

6/10 

A könyvet köszönöm a Fumax kiadónak és a Kildarának!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...