2016. június 3., péntek

Maya Banks: Második esély


     Maya Banks közismert írónő. Könyvei az erotikus, igazán túlfűtött helyzetekről híresek. Pár évvel ezelőtt olvastam már tőle, mégpedig a Vénuszdombi meséket, ami eléggé meggyőzött arról, hogy érdemes foglalkozni a szerző többi munkájával is. Így amikor a Cor Leonis bejelentette, hogy végre foglalkozni kezdenek Banks KGI kommandósokról szóló sorozatával, szárnyra kapott a lelkesedésem.

Kiadó: Cor Leonis
Sorozat: KGI
Műfaj: bűnüldözés, romantikus, erotikus
Oldalszám: 304
Eredeti cím: The Darkest Hour
Kötés: puhatáblás
Fordító: Laskay Ildikó
Megjelenés: 2015 (eredeti megjelenés: 2010)
ISBN: 9786158036238

     Maya Banks legújabb, érzéki jelenetekkel is bíró, ám nem pusztán csak az erotikára kiélezett sorozatának középpontjában a Kelly Group Int., azaz a KGI áll; egy szupertitkos elit csapat, a katonai múlttal rendelkező Kelly fivérek családi vállalkozása.

Ethan Kelly, az egykori haditengerész repülőgép-szerencsétlenségben veszítette el a feleségét. Az azóta eltelt egy évben elzárkózott a külvilágtól, és senki sem képes áttörni a maga köré emelt falakat. A mélységes fájdalom mellett rettenetesen gyötri a bűntudat, mert férjként óriási kudarcot vallott. Egy nap azonban megtudja, hogy Rachel él, de fogságban tartják. Azt tervezi, hogy a KGI, a szupertitkos elit csapat, a katonai múlttal rendelkező Kelly fivérek családi vállalkozása segítségével kiszabadítja. Azzal viszont nem számolt, hogy a felesége nem emlékszik sem rá, sem a közös életükre. Ethan reméli, hogy jóváteheti a múltbéli hibáit, és kapnak egy második esélyt. A veszély azonban még nem múlt el. A rejtélyes fogvatartók nem hagyhatják életben a nőt, és ki tudja, milyen titkok kerülnek napvilágra, ha Rachel egy nap visszanyeri az emlékezetét.

Kelly Group International (KGI): szupertitkos elit csapat, a katonai múlttal rendelkező Kelly fivérek családi vállalkozása. Profil: túszmentés, emberrablási esetek, hírszerzés, és olyan munkák, amelyeket a kormány nem vállal fel…

"– Sajnálom – suttogta. – Ha tehetném, meg nem történtté tenném. Ha kaphatnék csak még egy esélyt. Soha nem múlna el úgy nap, hogy ne mutassam ki, mennyire szeretlek."
    
     A magyar kiadó nagyon rávert az angol borítóra, mert bár az sem rossz, de mi sokkal vagányabb külsővel ellátott könyvet kaptunk. A külcsín csillagos ötöst érdemel, de a benne rejlő sztorit sem lehet lehúzni.

Ismerve, Banks milyen történeteket szeret írni, ez a könyv meglepetés volt. Egy nagy családot helyez középpontba, ahol már nem is emlékszem pontosan, hány fiúgyermek van. Talán hat? Mindegyik könyv egy-egy férfit helyez középpontba: a nagy szerelemmel, sok-sok lőfegyveres akciórésszel, és persze a romantika és ágyjelenet sem maradhat el.

Mi az, amit már régóta megszoktunk, ha romantikus könyvről van szó? A leggyakoribb eset, amikor van egy pasi és nő, akik megismerkednek, összejönnek, szeretik egymást forrón és vággyal telve, majd akad némi vita, előkerül a piszkos múlt, aminek következtében megy a hiszti vagy a dráma, ha úgy alakul van valaki aki bekavar a főszereplők közt, de a végén mindig minden jóra fordul. Ez a nagy általánosság. Banks inkább egy házasságba vezeti be az olvasót; az első mondattól kezdve egy roncs embert ismerünk meg, Ethant, aki egy éven keresztül abban a tudatban élt, hogy felesége halott. Aztán kap egy borítékot, amiben sok-sok adat mellett áll a mindent megváltoztató levél, miszerint  a felesége életben van, fogságban.  
"Hiába mondta magának, hogy ez az egész csak valami morbid tréfa, elöntötte a düh. A remény. A félelem. Düh. Tehetetlen düh. Remény. Pedig piszkosul nem akarta. Remény."
Rachel megtört nő, aki a fogsága alatti évben számos szenvedésen ment keresztül. Közben még az emlékezetét is elvesztette. De mindig volt egy arc, aminek tulajdonosáról tudta, hogy eljön érte, kiszabadítja, és vigyázni fog rá. Ő Ethan, a férje.
" Beléd kapaszkodtam, amikor minden más széthullott."
A túszmentés akciófilmbe illő leírást kapott, és az azt követő események sem hagyták békén a pulzusszámom. Izgultam, hogy mikor kapja vissza Rachel az emlékezetét, és melyik lesz az a döntő pillanat, amikor bizalommal telve, annyi szenvedés után ismét összebújhatnak. De felütötte a fejét némi bibi, mert Ethan titkolt valami fontosat.  

"– Attól félek, hogy soha nem tér vissza az emlékezete. Aztán attól még jobban, hogy visszatér – folytatta halkan."
Elakadt a lélegzetem Ethan titkától. Mindenféle baromnak elmondtam. Tanácstalanul álltam eme férfilogika előtt. Azóta sem tudtam megfejteni vagy megérteni szerencsétlent. Több ok is közrejátszott a múltban, amiért hülye döntést hozott, egyet meg is értek, de akkor is. Leütni való volt. Mégis nagyon szorítottam azért, hogy az a második esély, amit az élettől kapott, jól süljön el. Mert Rachellel együtt szükségük volt egymásra.
"Jobb ember akart lenni tőle. Méltó akart lenni rá. Nem akarta cserbenhagyni, a fenébe is!" 
Bár a nőt eléggé megtörte a fogvatartott idő, hamar helyrepofozta lelkivilágát az a sok szeretet és törődés, amit Ethan-től és a családjától kapott. Idővel nagyon rátermett, erős lett, amire nagy szüksége volt az utolsó fejezetekben.

A történet nem csak Rachel és Ethan újra egymásra találásával foglalkozott, hanem a Kelly család többi tagjával is. Megismertük aput, anyut, és a többi fivért is, de a történetbe pottyant egy züllött lány is, Rusty, akit anyuci megsajnált és befogadott.
"– Nem vagyok hozzászokva, hogy bárki is törődjön velem.
– Nos, talán itt az ideje – felelte egyszerűen Nathan.
Rusty ajka megrándult, és ismét védekezni kezdett.
– Mit érdekel ez téged? Te és a testvéreid nem is kedveltek. Azt szeretnétek, ha elmennék.
– Ez most nem rólam vagy a fivéreimről szól, úgyhogy ne is kanyarodjunk el ebbe az irányba. Anya törődik veled. Mi nem ismerünk. Aggódunk, hogy kihasználod anyánkat? Naná! És biztos lehetsz benne, hogy figyeljük minden mozdulatod, és ha csak egy rossz lépést teszel, neked annyi. De amíg nem szúrod el, nincs miért aggódnod." 
A leányzó igazi fekete bárány, de tetszik a karaktere, sok lehetőség van benne. Képes a karakterfejlődésre, várom már nagyon, hogy külön könyvet kapjon.

A családot áthatja az összetartozás szelleme, és nem félnek kimutatni a szeretetüket. Persze ott van a szigorúság is, amit a fiúk anyja biztosít. Ő lett mindenki közül a kedvenc szereplőm, mert erős, magabiztos, és minden helyzetben segítőkész volt.
"– Nem mindenki tesz csak azért valamit, mert érdeke fűződik hozzá..."
A famíliában mindenki szeret mindenkit. Ez nem baj, csak picit fura. Nagy a család és az összetartozás, de az én ízlésvilágomnak túl ölelgetősek.  
"Újra akarta kezdeni a feleségével. Ehhez viszont szembe kell nézniük a múlttal."

Összesítés: a történet izgalmas, eseménydús, érzelmes, és a fordulatos pillanatokból sincs hiány.
A Kelly család példaértékű, bár attól a sok szeretetteljes ölelgetéstől kényelmetlenül éreztem magam.
Banks egész idő alatt jól bánt a szereplőivel, valósághűek voltak, ahogy a történet is. Főszereplőit elég rendesen szenvedteti, de nem hagyott romantika nélkül, bár azzal és az erotikával elég csínján bánt. De nem baj, mert összességében kellemes olvasmányt kaptam.

8/10
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...