2014. február 6., csütörtök

Szavazz a 2013-as év legjobb ifjúsági könyvére!


     Emberek, az élet szívás... tudom, nem mondtam semmi újdonságot, de elpusztulok. Jólesne egy kis szabi.
Pech, lemaradtam 2013 legjobb mesekönyvének szavazásáról. Sajnos. Szánom bánom, de lépjünk tovább, hisz nagyban zajlik az MKV legjobb ifjúsági könyvének szavazása, amelyen a következőkre voksolhattok:


Benina: Milan könyve

     Történet egy Iudexről, aki elvesztett valakit, és életében először akkor kezdett érezni.
Eltűnt a Testőröm!
Nem mintha szükségem lenne testőrre, éppen nekem.
Milan vagyok, Moldomus Iudexe! Tisztavérű! Bíborhajú!
Nincs szükségem apró termetű, vörös hajú, tudálékos és felettébb bosszantó Trixie Testőrre! A nagyanyjánál is öregebb vagyok, mégis hogyan védelmezhetne ő engem?
Mégis meg fogom keresni!
Hogy miért?
Mert!
Csak!
Az enyém, és kész!
A fajtámból már csak ketten maradtunk. Vagy mégsem?
Itt van ez a lány: Kendare, akinek éppolyan a szeme, mint a Testőrömnek, és éppen olyan bíborfénnyel izzik, mint Claire White.
Ha elalszik, magával ragad az álomvilágába, ami talán valóságos.
Ha pedig felbosszantják, kékesen füstölög. Komolyan!
Együtt indulunk Trixie keresésére, mielőtt baja esne, mielőtt más találná meg, mielőtt egyáltalán eszembe jutna, hogy miért is akarom olyan bőszen megtalálni.
Márpedig a jeget felolvasztja a tűz!


     Érdekes a könyvborító. A Bíborhajú felirat nagyon szép, az fogott meg a legjobban.
Már régóta érdekel ez a könyvsorozat (is), de mint a többit, ezt is halogatom, pedig miután belekerültem az MKV sűrűjébe, tettem magamnak egy ígéretet, hogy ezentúl sokkal több magyar szerzőtől származó könyvet fogok olvasni.
Szeretem a fantasy-t, ez a könyv pedig az, a történet is bejövős, úgyhogy alig várom, hogy sorra kerüljön.


Kalapos Éva: D.A.C.

     Unatkozol? Magányos vagy? Vagy csak egyszerűen úgy érzed, az életed egy irtó nagy káosz? Így van ezzel a 16 éves Fellegi Flóra is, aki egy budapesti lakóparkban él elfoglalt apjával és idegesítő öccsével. Kevés barátja van, a pasizásban tapasztalatlan, egyedül a filmekért rajong mániákusan. Amikor azonban megismeri a kicsit fura, de nagyon vagány Zsanit, az élete fenekestül felfordul, és világossá válik az is, hogy idővel minden titokra fény derül…

Lépj be te is a D.A.C. világába, és éld át velünk a kalandokat! Barátság, szerelem, család, problémák és megoldások – D.A.C.!

     Hmm... hmmm... vajon a SZJG sorozat méltó utódjával szemezek éppen? Most "kötelezőket" olvasok, de megesett már, hogy az ifjúsági irodalom felé kezdtem húzni, ami nem is volt rossz döntés.
A borító érdekes, csajos, igazi tinis, de azt olvastam, hogy a történet nem fordít hátat a komolyabb történetszálaknak. Vagyis, ez a sztori valósághűbb, mert foglalkozik az élet árnyoldalaival is. Én már csak két szót mondok: ide vele!


Tavi Kata: Nyitótánc 

     Lilla imád táncolni, épp ezért alig várja az új középiskolát és a tánccsoportot, az új barátnőket, no meg a helyes fiúkat.
Csakhogy a szomszédba költözött nyáron a leghelyesebb srác, a kosaras Krisztián, aki úgy fest, mint egy rockisten.
A szülők azt mondják, valaha ők barátok voltak, de akkor miért olyan elutasító Krisztián?
Mi zajlik a kosárcsapatban, miért vitáznak egymással a fiúk, hol nyíltan, hol burkolva? Tényleg a tehetség számít?
Mi történik a lányok között? Hogyan lehet barátságból elutasítás, szeretetből harc? Van-e megbocsátás egy lánycsapatban?
Lilla nagyszájúan lavíroz az iskola nyüzsgő életében, barátságok és szerelmek között. Szurkol a kosárcsapatnak, szenved a feleltetések alatt, és hol örömmel, hol bánatosan éli a középiskolások mindennapi, ám izgalmas életét.

     Nem is tudom. Nem akarok előítéletes lenni, ezért be is fogom... egy kis SZJG fuvallatot érzek, de ha józan ésszel gondolkodom, akkor azt mondom sok-sok könyv elemei hasonlítanak egymásra. Ez pedig sulis könyv, a borítójával megvett, a táncot szeretem, a történet ha most nem is csigázott fel, egyszer majd elolvasom.

Buglyó Gergely: Oni - Szürke vér

     Áron és testvérei hétköznapi tizenévesek. Vagy mégsem? Miért lesz szürke a vérük, ha napfény éri, és miféle titkot rejt apjuk állóórája? Amikor új lány érkezik az iskolába, csakhamar elszabadul a pokol, és kiderül, hogy hőseinknek még a tanárok közt is akadnak ellenségeik. Áron útja az álmos dunántúli kisvárosból egy lidérces kriptán, majd egy különös szentélyen át egyenesen Barathrum, az alvilág sötét mélységeibe vezet.

     Na! Ez tetszik! Nyúlfarknyi fülszöveg, de ennyi pont elég volt ahhoz, hogy a trilógia első kötete felkeltse az érdeklődésemet. Nem kell ezt tovább ragozni, ez a fantasy kell a polcomra. Ja és említettem milyen jól néz ki a borító? 


Leiner Laura: A Szent Johanna Gimi 8. - Örökké

     „Okos kis könyv ez, elindult a saját útjára. Én pedig most magára hagyom, elengedem, hiszen én azt hiszem, mindent megtettem, amit lehetett, mindent úgy írtam, ahogy szerettem volna, most pedig elégedett vagyok az eredménnyel, mert tudom, én a kezdetek kezdetén valami ilyesmit akartam a végére. Nem egy finálét, elcsépelt ömlengést vagy túlcsavart szálakat. Úgy érzem, ez a sorozat az egyszerűségével nyerte el mindazt, amit elnyert, én pedig végig tartottam magam ahhoz az elvemhez, miszerint ez csak egy sztori egy hétköznapi lányról, A FIÚRÓL (csupa nagybetűvel), a tanulásról, a barátairól, a családjáról, az életéről meg úgy általában, a Szent Johanna gimiről.” Leiner Laura

     Tuti sokan vannak olyanok, akik szipogva tették le a SZJG befejező dupla kötetét. Ha nem is a történet miatt, akkor az emlékekért, amiket ez a sorozat okozott.
Részemről az első rész letudva, elvoltam vele, laza, könnyed kis olvasmány volt, ami jólesett idősödő lelkemnek. A Kezdet után pihentettem a folytatást, de idén lecsapok a többi részre, és meg sem állok Párizsig.

     Ismét szavazásra buzdítalak Titeket, a 2013-as év legjobb ifjúsági könyvére február 9-ig adhatjátok le a voksaitokat, amit egy kattintás után meg is tehettek. Nos, nektek melyik ifjúsági könyv tetszett a legjobban?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...