2012. október 18., csütörtök

Robert Merle: Állati elmék


     Ezt a könyvet ajándékba kaptam, szép kis vaskos, több mint 500 oldalas olvasmány.
Műfaját tekintve állatregény és politics-fiction egyveleg. Dokumentumszerűen megírt regény, amin látszik, hogy Merle sokat dolgozott. A valóságos elemek mellett egy kis fantázia is érződik a művön, ami szép adag pluszt ad a történethez.

     Színhelyünk az Egyesült Államok, azon belül is egy Sevilla nevű professzor által vezetett kutatóbázis, ahol kis csoportjával együtt, kísérleteket végez egy delfinpárral. Az állatok nagyon fogékonyak, méghozzá annyira, hogy még az angol nyelvet is megtanulják. 
Azonban a kutatók és a delfinek idilljét hamarosan megzavarja az amerikai titkosszolgálat embere, aki felvilágosítja Sevilla-t, hogy ezekkel a békés állatokkal bizony terve van a kormánynak. Méghozzá háborús célokra akarják őket felhasználni...


     1973-ban, A delfin napja címmel elkészült egy 100 perces film, aminek a regény szolgált alapul, de az eredeti mondanivalót teljesen átalakítja. (Ezt a filmet sajnos még nem láttam, de gondolom Hollywood romantikus-aranyos állatok-kis dráma mixe jellemezheti. Ami bár részben a könyvben is megvan, de nem ezek a fő szempontok).

Robert Merle

     Szerintem az a több mint 500 oldal felesleges, hiszen a történetet kevesebből is kilehetett volna hozni. Sok a vontatott rész, valamint a könyv nyelvezete is elég érdekes. Nem tudom, talán csak az én példányomban van a hiba, de azoknál a fejezeteknél, ahol a politikai ügyek - mert bizony politikai eseményekről is beszámol az író, túl sokszor is - szerepelnek, a mondatok, bár vesszővel - csakis vesszővel, pont sehol, ezért nem lehet rájönni, hol kezdődik/végződik a mondat  - vannak elválasztva, mégis érthetetlenek. Ez eléggé visszahúz a történet élvezetéből, megértéséből.
Viszont a kutatócsoportról szóló fejezetek érdekesek, néhol viccesek, s olykor drámaiak is. A végén teljesen beleéltem magam Sevilla-ék helyzetébe, és velük együtt féltem a veszélytől.
Összességében érdekes, izgalmas, olykor szórakoztató és elég drámai történetet olvashatunk emberi és állati kapcsolatokról, valamint a nagyhatalmak ostoba nagyravágyásáról, ami elgondolkodtató, és kellően lefoglalja az elménket. Egyetlen hibája a rengeteg politikai kitekintés, ami olykor kizökkent az érdekesebb cselekményvezetésből.

6/10
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...