2012. július 19., csütörtök

The Twilight Saga 4


     Miután Cullen-ék három részen keresztül macska-egér játékot folytattak a vámpír Victoriával, elérkezett a Saga utolsó kötetének két részre boncolt mozgóképes változata, aminek első fele 2011 novemberében érkezett a mozikba.
Mindent a rajongókért, és a részletgazdag történetbemutatásért, ezért a dupla rész. Holott nagy mozgatórugó, sőt a legnagyobb a bevétel, amit a rajongók boldogan kicsengetnek kedvenc vegavámpírjaikért.

Breaking Dawn - Hajnalhasadás

part 1


 

     Zuhog az eső, Jacob (Tayler Lautner) elejt egy formás papírt, és elfut, átváltozik, dühös...nagyon dühös. A papírocska egy esküvői meghívó. Szerelme és esküdt ellensége meghívója.
Alice (Ashley Greene) felügyeli Bella (Kristen Stewart) magassarkú tipegését és az esküvői dekorációk rendben menetelét. Majd miután pár perc múlva lelép, az ara vőlegényével folytat egy kis beszélgetést. Kis bizonytalanság üti fel a fejét a lagzi miatt, de Edward (Robert Pattinson) biztosítja nősülési szándékát.
Este Ed élelemszerző legénybúcsúra indul, Bella pedig borzalmasat álmod. A fehérbe öltözött násznépet látja csurom véresen, holtan, egy halomra dobálva, mintha egy hatalmas tortát formáznának, aminek tetején ő és leendő férje van, egy darabig a Volturi vezéreinek társaságában.
Elérkezett a nagy nap. Rosalie átvált kedvesbe, és segít Bella elkészülésében. Majd az örömszülők sírdogálnak egy kicsit, és kezdődhet is a ceremónia. Bella lassan, nagyon-nagyon hosszú, hófehér ruhában vonul Edwardja mellé, akivel a boldogító "fogadom" után egy szép, hosszú, forgó kamerával több szögből felvett, MTV Awards győztescsókot vált.


A lagzin beszéd beszédet követ - Emmett közlendője volt a legjobb XD -, és egy gáz altatódal is felcsendül, Bella anyukájának közreműködésével. A vendégsereg vegyül, de egy vámpírlédi (Maggie Grace) nem csípi az összegyűlteket. Főleg aegy farkast, aminek hangot is ad.
Miután az ifjú pár elszakad a vendégektől, Edward a nászajándékához vezeti feleségét, aki nem más, mint Jacob. Egy darabig nagy az öröm, de Jake hisztit csap, amiért a falka elvezeti a helyszínről. Ezután a párocska nászútra megy. Átutaznak Rio-n, és Esme szigetén kötnek ki. Bella végre megkapja az áhított nászéjszakát, hol a tengerben, hol az ágyban, aminek hamarosan következménye is megmutatkozik. Gyermeket vár. Amit Edward nemes egyszerűséggel "izé"-nek hív. Bella rossz néven veszi, hogy gyermekét mindenki parazitának nézi, kivéve Rose-t, de fittyet hány az ellenkezőkre, és úgy dönt, megtartja a gyorsan növő vámpírbébit.
Jacob hamarosan megtudja Charlie-től, hogy a lány beteg, ezért nem megy haza. Sejti, hogy már a vámpírrá változás zajlik, vagy már meg is történt, ezért felkeresi a Cullen házat, ahol nagy megdöbbenésére nem vérszívóként látja Bellát, hanem terhesként.


Emiatt Edward-al megint összeveszik, aki arra kéri, ha a lány nem éli túl a nehéz szülést, akkor ölje meg őt. Az egyezség megköttetik. Ám a falka nem örül az újszülött veszélynek, ezért közbe akarnak avatkozni.
Bella egyre pocsékabbul van: törnek a csontjai, nem marad meg benne az étel, ám egy hirtelen ötlettől vezérelve embervért adnak neki, ami használ, a gyerkőc már nem rugdossa szét a bordáit. De Edward továbbra sem bírja nézni a csontsovány, beteg Bellát, míg egy nap meg nem hallja gyermekük gondolatát, aki hála az égnek jó, tiszta anyja, nem pedig gonosz apucihasonmás.


A párocska végre örül a babának, de Jacob nem. Elrohan az erdőbe, ahol egy fatelepen összetalálkozik a falkájával. Itt értelmes farkastelepátiát vágnak le, majd bizonyítja Sam-nek, hogy ő ez és az unokája, és büszkén tovaugrál.
Jake visszamegy a házba, és két másik farkastaggal biztosítja Cullen-éket, hogy velük van, védelmezni fogja Bellát, aminek a lány örül, de amikor a pohár véradagja után nyúl, a gerince kettétörik, és összeesik. A szülést muszáj megkezdeni, ami véres, és eléggé brutális, de meghozza gyümölcsét, egy kislányt, Reneesme-t. Bella boldogan tartja a kezében a kicsit, ám csakhamar eláll a lélegzete...eredetileg is. Rosalie elviszi a babát, Ed pedig próbálja újraéleszteni Bellát. De hiába a szívbe adagolt vámpírméreg, és sok-sok harapás. Bella nem bírta ki a szülést...látszólag. Jake összetörve zokog a ház előtt, míg a farkasok körbeveszik a házat. A srác bosszúsan becirkál a házba, hogy elintézze Bella "gyilkosát", de mikor a kislány ránéz, bevésődik neki.


 Ezután hű védelmezőjévé válik, és Cullen-ékkel együtt szembeszáll a falkával. Egy kis gagyi CGI fight után a kutyusok eliszkolnak, másnap pedig Bellát szedik rendbe az új családtagjai, és figyelik, ahogy eltelítődik "élettel" és kinyitja vörös szemeit. 

              


     Ezt a részt nagyon vontatottnak éreztem először, és hiper unalmasnak, de az előzőekhez hasonlóan ezt is újranéztem, és egy picit átértékelődött a véleményem. A történet részletes, talán túlságosan is, mert ebbe a részbe került szinte minden üresjárat. Ha a sztori, és az olykor elejtett harcok ásítozósak is, attól még a látvány  a helyén van. Az esküvős helyszín csodaszép, magam is szívesen vonulnék a saját eskütételemre egy olyan helyen, csak nem épp Bella ruhájában, mert az nos hát...szörnyű volt. Teljesen úgy festett, mint egy olvadozó gyertya, hiába volt a háta full csipke, nem tetszett. A frizurája is elég zilált volt, talán Rose így tolt ki vele, még utoljára? Mert mindenki azt mondta, milyen gyönyörű, óóóó milyen gyönyörű, hát én nagyot néztem. Vagy nekem nincs szépérzékem? A rémálombéli ruhája sokkal szebb volt, inkább maradtak volna meg annál.
Ha a már eleget említett harcjelenetek iszonyat gyengék voltak, akkor megemlíteném, hogy Bella csontsoványságának ábrázolására bizony nem aprózták el a trükköket, az pazarul borzalmasan mutatott, és nagyon élethűen. Azoknál a terhesjeleneteknél még egy kis színjátszási előrelépést is láttam a főszereplőktől, főleg Stewart-tól. Még Pattinson is javult, csak a pelyhedző bajszú Lautner maradt meg olyannak, amilyen. A többiek színészi alakításáról szót sem, ők ugyanolyan töltelékek, mint eddig. Talán még jobban a háttérbe szorultak.
A sztori bámulása/bambulása közben észrevettem egy pár tetszetős dolgot. Értem itt a zenét, aminek néhány példányát az első részből emeltek át, és a végén azt a néhány muzsikával aláfestett pillanatképet, ami átöleli az eddig megjelent összes rész fontosabb eseményeit. Nagyon szeretem az ilyen kis apróságokat, úgyhogy már azért érdemes volt végignézni ezt a filmet. Ha rengetegszer lapos is volt a történet, és sokszor megmosolyogtató - nem hiszem el, hogy Bellának könyörögnie kellett a szexért. Elsőre Clark Kent jutott az eszembe, aki azért nem akart lefeküdni szerelmével, mert félt, hogy összetöri halandó testét -, azért mégis egy kibírható darab, mert akadnak benne szerethető részek, és olykor a színészi munka sem olyan bugyuta, mint az előző filmeknél.

7/10 


Ez év november 15-től pedig jön a Hajnalhasadás második fele. Íme egy kép és a trailer:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...