2012. március 8., csütörtök

Stranded - Padlón


     Amerika, Európa - a nagy filmek otthona...gondolhatnánk, ami nagyrészt így is van, de nem szabad megfeledkeznünk az ausztrál kontinensről sem. Ausztráliának sok remek színészt és színésznőt köszönhetünk, mint például Nicole Kidman-t, Russel Crowe-t, vagy Emily Browning-ot. E személyek mindegyike már Amerikában hódítja a közönséget, kisebb-nagyobb sikerrel. Utóbbitól nemrég tekintettem meg egy rövidke drámát, Stranded (2006) címmel.


     Az alig 50 perces kisfilmben egy csonka családot ismerhetünk meg, amiben Rex (Robert Morgan), egyedüli szülőként próbálja megállni helyét. Két lányt próbál felnevelni, miután felesége öngyilkos lesz. A lányok nem igazán jönnek ki egymással, a húg Penny (Emily Browning), folyton bosszantja nővérét, Claudia-t (Emma Lung).

A nővérek egy szobában laknak, gyakran összeverekednek. Claudia utálja életvitelét, amit még apja barátnője is megnehezít, gyerekestől. Az asszony egy rövid ideig lelép, a kölykeit - egy fiú és egy lány - pedig a kis család felügyeletére bízza. Ám amikor egyikük rátapos a család megboldogult női tagjának kedvenc kis papagájára, a srácokat elvitetik.
Közben Claudia közel kerül egy szupermarket pénztárosához, a kleptomániás Cam-hez (David Hoflin). Együtt próbálják helyrehozni anyja régi kocsiját, amivel elakarja hagyni a családi házat. Szabad akar lenni, problémák nélkül. De a gondok legyőzik. Begyógyszerezi magát - pont mint az anyja -, de a lenyelés előtt, kiköpi a halálos dózist. Hazamegy, az ajtón benyitva meglátja húgát, apját, annak nőjét, a két gyereket, és a gyerekekre vigyázókat. A kölykök épp énekelnek, ami meghatja a lányt.

Kezd idilli lenni a helyzet, de amikor az ajtót kinyitva az anyuka papagájai kirepülnek, a papa besokall, és a sarkára áll. Minden idegent kiordít a házból, a lányok - főleg Clau - nagy örömére. Végre apaként viselkedik. Pennyt visszaparancsolja az iskolába, elkobozza a cigijét, Claudia kocsiját megjavítja, az akkor megjelenő Cam-et pedig kioktatja. Új nap virrad, Penny - immár kibékülve - sulis cuccban búcsúztatja nővérét, aki pasijával együtt elkocsikázik a szabad, nyugis élet felé.


     Érdekes, jó kis történet egy olyan családról, akik nem képesek feldolgozni szerettük halálát. A dráma mellett szerepel némi komédia is, amit legfőképp Emily Browning biztosít. Meglepő volt látni kötekedő dögként, de be kell valljam, meglepően jól csinálta. A többi szereplő is jól alakított, de a két nővér mindent vitt.
Az operatőri munka jó, az aláfestőzenék élvezetesek, ahogy a színészi játék is. Egyetlen gond a rövid játékidő, valamint a vége, ami bár happy, de sajnos hamar összecsaptak.
A negatívumok mellett mégis azt vallom - kellemes, tartalmas kis tv film.

8/10   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...