2012. január 8., vasárnap

Átkozott boszorkák


     Alice Hoffman könyvének megfilmesített, '98-ban bemutatott  varázslatos történetében olyan nagy nevek szerepelnek, mint: Sandra Bullock (Beépített szépség, Féktelenül, Ház a tónál); Nicole Kidman (Majd megdöglik érte, Túl az Óperencián); Aidan Quinn (Rossz álmok); Goran Visnjic (Elaktra).
A film két lánytestvérről szól, és a családjukat sújtó átokról. 

     Réges-régen az egyik ősüket, az első Owenst akasztásra ítélték, mert boszorkánynak tartották. Persze az is rontott a helyzeten, hogy Maria nagy szívtipró hírében állt. És milyen véletlen, az ítélőszék élén azok az asszonyok álltak, akiknek férjei fejét elcsavarta ez a "banya". Ám az igazság az volt, hogy az emberek féltek a képességeitől. S pont ez a természetfeletti tudás mentette meg a haláltól. Mivel az akasztás nem sikerült, a lakosság száműzte Mariat. Örök magányra ítélték őt. De az asszony nem volt egyedül, hiszen szíve alatt ott növekedett a gyermeke. A napok, hónapok, egyre jobban múltak, de Maria szerelme nem jött el, hiába várta. Ekkor keserűségében varázsigéket motyogott - többé nem akarja érezni a szerelmet - ami az idő múlásával átokká vált, és az egész Owens nemzedékre kiterjedt. Ugyanis a család azon tagjai, akik szerelmesek lesznek egy férfiba, hamar el is veszítik azt. Így esett meg, hogy a két Owens lány, Sally és Gillian, árvákká váltak. Anyjuk nagyon szerette apjukat, ami miatt életbe is lépett az átok, melynek előhírnöke egy gyászbogár volt. Ami addig ciripelt, míg a szeretett férfi meg nem halt. A kislányok apjuk halála után nemsokára anyjukat is elvesztették, mert annak hatalmas szomorúsága miatt megszakadt a szíve. A nővérek ekkor kerültek bolondos nagynénjeik gyámsága alá. 

A kisváros, a mendemondák hallatán boszorkáknak gúnyolja Owenséket. Sokan hittek is benne, hogy mágiával foglalkoznak, ezért néhányan egy kis summa ellenében, igénybe is vették a nénik "szolgáltatásait". Egyszer épp egy ilyen "üzletkötést" láttak a kislányok. Egyik este egy asszony dörömbölt az házuk ajtaján azzal a kéréssel, hogy mondjanak varázsigét a szerelmére, mert csak magának akarja. 


Ezt látva, Gillian kijelentette "alig várom, hogy szerelmes legyek". Viszont Sally nem értett vele egyet. Sőt, vette a naplóját és írt bele egy olyan varázsigét, amit hangosan felolvasva, közben virágszirmokat elszórva, biztos volt benne, hogy a szerelem soha nem jön el az életébe. Az igében olyasvalakiről beszélt, akinek különböző színűek a szemei, fordítva üli meg a lovat, csillag a jelképe, égig dobja a palacsintát... S mivel azt hitte ilyen férfi nem létezik, biztos volt abban, hogy ő sosem fogja átélni a szerelmet, és nem jut anyja szomorú sorsára. Ám tévedt, mert ez a férfi létezett, s akkor, azon az estén, magához hívta őt.

Évekkel később Gillian elhagyta nagynénéik házát, mert kiakarta évezni az élet nektárjának minden cseppjét.


Mielőtt elmenne, megvágja saját és testvére tenyerét, s miután összeillesztik kezüket, biztosítja Sallyt, hogy mindig együtt maradnak. 


Leveleznek egymással, amiben Sally elmeséli, hogy összeismerkedett egy fiúval, akihez hozzáment, s akitől született két lánya: Kylie és Antonia. Az igazsághoz az is hozzátartozik - amiről Sallynek fogalma sem volt - a nénik bűvölték meg őt, és Michaelt (Mark Feurstein - Luxusdoki).


Eközben Gilli érzéki életéről beszél, aminek főszereplője egy James Angelot nevű rosszfiú (róla később kiderül, hogy előszeretettel fojtott meg nőket). 
A vörös hajú szépség hamarosan ellátogat abba a házba, ahol felnőtt. Sallynek szüksége is volt rá, mivel nővére megjelenése előtt nemsokkal, férje "baleset" következtében meghalt. Ezért lányaival együtt, visszaköltözik oda, ahol nevelkedett. A gyors látogatás után, a testvérpár élete ismét kereszteződik. Ugyanis Gilli pasija erőszakoskodni kezd a lánnyal. Miután Sally nővére segítségére siet, a menekülés közepette a férfi elkapja őket, akit egy nyugtatóval túladagolt piával, sikerül a másvilágra küldeni. A lányok pánikba esnek, főleg Gilli, mert tudta, ezt börtön nélkül nem ússzák meg. Figyelmeztette testvérét, valamit tenniük kell, mert a hatóságok elvehetik tőle a lányait, és a nemrég induló üzlete is befuccsol.


Ekkor fordultak ősi örökségükhöz, a mágiához. Bár Jimmyt visszahozták az életbe, az mégsem volt élő. Inkább egy zombi. Rögtön meg is támadta a lányokat, akik leütötték, és a kertben elásták. S ekkor kezdődtek az igazi gondok.


A városban hamarosan megjelent egy zsaru - Gary Hallett (Aidan Quinn) - akiről  időközben kiderül, hogy ő az a bizonyos férfi, akit Sally kislányként álmodott meg magának (érdekes, Sandra Bullock fiatalkori énjét kétszer is Camille Belle játszotta. Ebben, és a Vagány nők klubjában is).


Eközben Jimmy gonosz szelleme megszállja Gillit. Ezzel az őrületbe kezdi kergetni a lányt, aki szinte már könyörög a nővérének, engedje el, Jimmy hadd vigye magával. Ami majdnem sikerül is neki, de Sallynek eszébe jut a kettejük közti örök kötelék. Miután megerősítette a város asszonyait, miszerint ő tényleg boszorkány, a segítségüket kéri abban, nővérét megmentsék egy megszálló féregtől. A nők szívesen segítenek, a terv sikerül. 


Gilli megszabadul Jimmytől, akinek lelki maradékait kisöprik a házból, és a biztonság kedvéért jól nyakon is öntik egy kondér, büdös varázsfőzettel.


Minden szépre fordul, Sally kap egy levelet, amiben Gary közli, hogy J.A. baleset következtében halt meg.  

Eljött Halloween, a kisváros apraja-nagyja különböző maskarákat ölt, és az Owens lányok - kicsik és nagyok egyaránt - boszorkányos, fekete gúnyában ereszkednek le a tetőről, szép lassan. Miután földet érnek, Sally odarohan rendőr szerelméhez, akiknek gyengéd csókváltásukkal véget is ér a film. 


    Nos, bár Griffin Duune mozija nem aratott nagy sikert, de a Jamest alakító horvát származású Goran Visnjicnek, egy újabb fokot jelentett az ismeretség létráján. 


Nemsokkal ezután váltotta George Clooneyt a Vészhelyzet című sorozatban, ami bebetonozott hírnevet hozott a számára. 


A nővéreket alakító Sandra B. és Nicole K. volt a film lelke. Az ő játékuk biztosította a felhőtlen szórakozást. Ha nem ők alakítják a kedves; erős nővé váló és kalandokat kereső; életélvező testvérpárt, akkor ez a film is csak egy lenne a sok varázslatos butaság közül.


Nicole Kidman 2005-ben még egyszer megpróbálkozott egy bűvös filmmel, ami annyira bugyutára sikerült, hogy rossz volt nézni. Nem hiába, Sandra Bullockal karöltve alakított igazán jó bűbájos teremtést. Bár a Practical Magic-ben nem voltak éppen elképesztő trükkös varázslatok, mint egy mai boszorkányos műsorban, így is jó volt. Sőt, jobb! Mert itt a történet volt a fontos, abból is az, hogy a két nővér köteléke milyen erős. A film hangulatát még jobbá tették az aláfestőzenék. A nélkülözhetetlen szerelmi szált is jól megoldották a készítők. Gondolhatnánk, Gary hiába nem hisz az átokban, úgyis meghal, mert Sally beleszeretett. De tévedés. Mert az a varázsige, amit kiskorában mormolt az elképzelt szerelméről, az Garyben testesült meg, amivel felülírta Maria keserű átkát.       
       

10/10 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...